Από ποια ηλικία θυμούνται τα παιδιά;

Pasted Graphic

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, τα μωρά, φαίνεται πως αποκτούν τις πρώτες συνειδητές εμπειρίες του κόσμου γύρω τους από τον πέμπτο μήνα της ζωής τους. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εντόπισαν ενδείξεις της συνείδησης και της μνήμης να αναδύονται τόσο νωρίς στον εγκέφαλο ενός μωρού.


Έως τώρα υπάρχει αμφιβολία κατά πόσο ένα μωρό πέντε μηνών αντιδρά με συνείδηση ή απλώς με ανακλαστικό τρόπο στα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως π.χ. όταν κοιτά το πρόσωπο του γονιού του ή πιάνει ένα αντικείμενο που του δίνεται. Επειδή τα μωρά δεν είναι σε θέση να μιλήσουν, οι επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν τεστ συνείδησης όπως στους ενήλικους για να ελέγξουν σε ποιο βαθμό τα μωρά αντιδρούν αυτόματα ή συνειδητά.

Οι Γάλλοι και Δανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Σιντ Κούιντερ του Εργαστηρίου Γνωσιακών Επιστημών και Ψυχογλωσσολογίας του Παρισιού και του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το ίδιο και το «New Scientist», μελέτησαν με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα την εγκεφαλική δραστηριότητα για να ρίξουν φως στο κατά πόσον τα μωρά αναπτύσσουν επίγνωση και συνείδηση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν μωρά 5, 12 και 15 μηνών, στα οποία προσάρτησαν ειδικές «κάσκες» με ηλεκτρόδια για να καταγράψουν την ηλεκτρική δραστηριότητα εντός του κρανίου τους. Τα μωρά κάθονταν στην αγκαλιά του μπαμπά ή της μαμάς τους και παρακολουθούσαν ταχέως εναλλασσόμενες εικόνες σε μια οθόνη. Η ανάλυση της νευρωνικής δραστηριότητας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα μωρά εμφάνιζαν όντως ενδείξεις συνείδησης παρόμοιας με αυτή των ενηλίκων, με μια βασική διαφορά: Ενώ στους ενήλικες η συνείδηση του οπτικού ερεθίσματος εμφανιζόταν μέσα σε 0,3 δευτερόλεπτα, στα πεντάμηνα μωρά ο αντίστοιχος χρόνος ήταν 1,3 δευτερόλεπτα κατά μέσον όρο.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα μωρά είναι πολύ πιο συνειδητά από ότι πιστεύαμε πριν και πιθανώς έχουν πολύ μεγαλύτερη συνείδηση του πόνου», δήλωσε ο Σιντ Κούιντερ. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν παρόμοιο πείραμα με μωρά ηλικίας μόλις δύο μηνών για να δουν σε ποιο βαθμό εμφανίζονται ίχνη συνείδησης από τόσο νωρίς. Όπως ανέφεραν, τέτοιες έρευνες μπορεί μελλοντικά να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση διαταραχών όπως ο αυτισμός.

α παιδιά που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού («μπούλινγκ»), είναι πιθανότερο, όταν γίνουν ενήλικες, να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ έχουν και αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιολογικών και άλλων προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχίατρο
Λουίζ Αρσενό του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας & Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου (King's College) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογικής ιατρικής "Psychological Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για 7.100 παιδιά ηλικίας επτά έως 11 ετών, από τα οποία -σύμφωνα με δηλώσεις των γονιών- το 15% είχαν πέσει θύμα συστηματικού εκφοβισμού και το 28% περιστασιακού.

Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν έως την ηλικία των 45 ετών, οπότε καταγράφηκαν το βάρος τους και οι δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους. Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά που είχαν υποστεί τον εκφοβισμό, ιδίως τον συστηματικό, είχαν γενικά μεγαλύτερο βάρος από το κανονικό για την ηλικία τους. Επίσης, είχαν αυξημένα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεϊνης στο αίμα τους, ενός βιοδείκτη που αποκαλύπτει την ύπαρξη χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας.

Το πρόβλημα πάχους είναι μεγαλύτερο στα κορίτσια που έχουν υποστεί εκφοβισμό. Εξάλλου, τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια που είχαν πέσει θύματα «
μπούλινγκ», είχαν αυξημένη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά τους, κάτι που αποτελεί γνωστό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

«Ο εκφοβισμός είναι κακός για τη σωματική υγεία σας, είτε είσθε άνδρας ή γυναίκα», δήλωσε o ερευνητής
Αντρέα Ντανέζε. «Τείνουμε να ξεχνούμε τα θύματα και τα βάσανά τους. Όμως μερικά παιδιά θα τα σημαδέψει για όλη τη ζωή τους», πρόσθεσε η Αρσενό και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να μην σκέφτονται μόνο πώς θα σταματήσουν τους θύτες, αλλά και τι θα γίνει με την ψυχική και σωματική υγεία όσων νέων έχουν υποστεί τον εκφοβισμό.

Από: Ελένη Χαδιαράκου

http://kids.in.gr/kid-related/growth/article/?aid=1231406275 (25-05-2015)



Line