ΒΑΡΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ - ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΜΠΑΛΤΑ ΝΑΤΑΣΑ 2014-2015
Ρόδι & Ροδάνι
Ένα από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα, το ρόδι αν και έχει απίθανη γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά, αγνοείται επιμελώς από τους περισσότερους, που είτε δυσκολεύονται να το καθαρίσουν είτε δεν ξέρουν πώς να το απολαύσουν.

Επειδή όμως προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία στην καλή υγεία του οργανισμού και θεωρείται ένα από τα πλέον ενεργειακά φρούτα, στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας, οι μαθητές της Ε΄ τάξης αποφάσισαν να ασχοληθούν με το ρόδι, να γνωρίσουν τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, πώς αποτελεί μέρος της ελληνικής παράδοσης και τα προϊόντα που μπορούν τα ίδια τα παιδιά να παράγουν από τους σπόρους του ροδιού.


Αρχικά, οι μαθητές συνέλεξαν πληροφορίες για το ρόδι, την αξία του ροδιού στην ελληνική παράδοση και τις ευεργετικές του ιδιότητες, τον τρόπο καθαρισμού και κατανάλωσης του φρούτου και τα προϊόντα του από το διαδίκτυο και έγινε παρουσίαση των πληροφοριών και συζήτηση μέσα στην τάξη.


Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.


Στη συνέχεια οι μαθητές αγόρασαν ρόδια, τα οποία άλλα καθάρισαν και έφαγαν τους σπόρους τους και άλλα τα έστυψαν και γεύτηκαν το νόστιμο χυμό τους.


Τα παιδιά συμμετείχαν ενθουσιασμένα, διασκέδασαν και απόλαυσαν τη διαδικασία !


Στο τέλος, οι μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους παρήγαν το δικό τους λικέρ ρόδι.


“Τυποποιήσαμε” το προϊόν και το διαθέσαμε στο 2o χριστουγεννιάτικο Bazaar του σχολείου μας !!!


