Φρούτα και λαχανικά στα θρανία
Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα καταπολέμησης της παχυσαρκίας από το Σεπτέμβριο στα σχολεία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού

frouta_01

Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι πρωτίστως η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και κατά δεύτερο λόγο η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και αγοράς. Για την πρωτοβουλία υπεύθυνα είναι τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, ενώ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποσοστό 59%. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι τριετής και θα στοιχίσει συνολικά 3,5 εκατ. ευρώ.

Πίτσες, κρουασάν, τυρόπιτες και σοκολάτες είναι αυτά που καταναλώνουν οι μαθητές στο δεκάλεπτο διάλειμμα έως τώρα. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του ΤΕΦΑΑ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία έγινε σε μαθητές της τελευταίας τάξης του δημοτικού, περίπου οχτώ στους δέκα μαθητές αγοράζουν τα παραπάνω σνακ, ενώ μόλις το 7,35% παίρνει φαγητό από το σπίτι.

Παρ΄ όλο που μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών εκ των οποίων η μία μπορεί να είναι φυσικός χυμός- κυρίως τα παιδιά δεν υιοθετούν αυτήν τη συμβουλή των ειδικών. «Κι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: είτε γιατί οι ίδιοι οι γονείς δεν έχουν αυτήν τη συνήθεια, δίνοντας έτσι το κακό παράδειγμα, είτε γιατί τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι λιγάκι δύστροπα με το φαγητό και ιδιαίτερα με τα φρούτα και τα λαχανικά», λέει η διατροφολόγος κ. Κωσταλένια Καλανιώτη.

Σύμφωνα με στοιχεία παλαιότερης έρευνας που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, το 12% των παιδιών ηλικίας 3 έως 12 ετών δεν τρώει φρούτα σε καθημερινή βάση, ενώ το 33% καταναλώνει μόλις μία μερίδα καθημερινά. Όσο για τα λαχανικά, φαίνεται ότι τα παιδιά είναι πιο διαλλακτικά, αφού περισσότερα από τα μισά δέχονται με μεγαλύτερη άνεση μία συνοδευτική σαλάτα με το φαγητό.
Όπως αναφέρει ο κ. Μιχάλης Χουρδάκης, ιατρός- υγιεινολόγος, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, το πρόγραμμα που θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα. «Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτό. Θα ήταν σημαντικό για παράδειγμα να αρχίσει παράλληλα και μία διαφημιστική καμπάνια, στην οποία κόμικς και αποδεκτά από τα παιδιά πρόσωπα, να προωθούν τη συγκεκριμένη ιδέα. Όπως άλλωστε γίνεται με τα 9 από τα 10 παιδικά προϊόντα, τύπου σνακ που διαφημίζονται».

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των κυλικείων θεωρούν θετικό το πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών και πιο συγκεκριμένα το γεγονός ότι είναι δωρεάν. «Όταν κάποιοι από εμάς είχαμε φέρει στα κυλικεία φρούτα, διαπιστώναμε ότι τα παιδιά προτιμούσαν να πληρώσουν για μία σοκολάτα παρά για μία μπανάνα, λέει ο κ. Δημήτρης Μελισσουργός, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Κυλικείων Αθήνας και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης. Όσο για τη διανομή των συγκεκριμένων προϊόντων, «έχουμε προτείνει ως πιο αρμόδιοι να κάνουμε εμείς τη διανομή και με αυτό τον τρόπο και να εξασφαλίσουμε την ποιότητα των προϊόντων, αλλά και τα συμφέροντα τα δικά μας».
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΕΣ το 12% των παιδιών, δεν τρώει φρούτα σε καθημερινή βάση, ενώ το 33% καταναλώνει μόλις μία μερίδα καθημερινά

Έβαλε υγιεινά παιδικά μενού στα σχολεία

ΣΤΡΟΦΗ στην υγιεινή διατροφή έχουν κάνει πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εδώ και αρκετά χρόνια πραγματοποιούν γευστικά διατροφικά προγράμματα στα σχολεία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία έχοντας «σύμμαχο» έναν από τους πιο δημοφιλείς και αγαπητούς σεφ, τον Τζέιμι Όλιβερ, κατάφερε να μάθει στα παιδιά να τρέφονται κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών υγιεινά. Ο διεθνούς φήμης σεφ άρχισε μία εκστρατεία κατά του πρόχειρου και πλαστικού φαγητού, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να γευτούν ζεστά πιάτα στα διαλείμματα. Παρόμοια τακτική έχουν υιοθετήσει χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και η Σουηδία, οι οποίες στέλνουν διατροφολόγους στα σχολεία για να φτιάξουν τα παιδικά μενού.

Πηγή: Eφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ


Δείτε σχετικά:




Line