Δίδυμα στο σχολείο ! Μαζί ή χωριστά;

Δίδυμα


Έχετε ξεπεράσει τις άγρυπνες νύχτες της βρεφικής ηλικίας και την κούραση της νηπιακής ηλικίας και τώρα ήρθε η ώρα να κατακτήσετε την επόμενη μεγάλη πρόκληση στη ζωή των διδύμων σας, το σχολείο!
Μαζί με αυτόν τον πολύ σημαντικό σταθμό στη ζωή των παιδιών σας, έρχεται και μια σημαντική απόφαση σχετικά με την εκπαίδευσή τους: Πρέπει τα δίδυμα (ή και τα τρίδυμα) να είναι στο ίδιο ή σε διαφορετικό τμήμα στο σχολείο; Δυστυχώς η απάντηση δεν είναι πάντα εύκολη ούτε μοιάζει με τεστ πολλαπλής επιλογής , γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει μόνο μια σωστή απάντηση στο ερώτημα αυτό που απασχολεί τους περισσότερους γονείς διδύμων!

Στην πραγματικότητα υπάρχουν καλοί λόγοι για την υποστήριξη και των δύο επιλογών. Ωστόσο, είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να μειώνουμε τη σημαντικότητά του και αντιθέτως, ιδανικά, θα έπρεπε να επαναξιολογείται σε κάθε νέα σχολική χρονιά. Τελικά, η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται από τους γονείς, με βάση φυσικά τις συστάσεις των εκπαιδευτικών και των συμβούλων του σχολείου, και συνεκτιμώντας τις επιθυμίες των ίδιων των παιδιών.

Μια πρόσφατη έρευνα από τον Εθνικό Οργανισμό Μητέρων διδύμων των ΗΠΑ (NOMOTC ) έδειξε ότι το 43 % των εκπαιδευτικών πιστεύει ότι όλα τα δίδυμα πρέπει να χωρίζονται στο σχολείο, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο. Σε γενικές γραμμές, η θεωρία αυτή αντικατοπτρίζει την πεποίθηση ότι ο διαχωρισμός ωφελεί τα δίδυμα και συμβάλει στην ανάπτυξη διαφορετικών προσωπικοτήτων. Υπάρχουν όμως και γονείς που πιστεύουν ότι ο χωρισμός των διδύμων στο σχολείο θα ήταν επιζήμιος για τα παιδιά τους γιατί παρεμβαίνουν στο ιδιαίτερο δέσιμο που έχουν τα δίδυμα.
Δίδυμα

Πώς μπορούν λοιπόν οι γονείς των διδύμων να λάβουν αυτή την κρίσιμη απόφαση για τα παιδιά τους;

Υπάρχουν κάποια κριτήρια που μπορούν οι γονείς να έχουν στο μυαλό τους και ενδεχομένως να τους βοηθήσουν να αποφασίσουν πιο εύκολα. Πάντως, τα τελευταία χρόνια , οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί πάνω σε θέματα διδύμων συστήνουν ότι αν δεν υπάρχει επιτακτικός λόγος για να χωριστούν τα δίδυμα, τα οφέλη από το να μείνουν μαζί – ειδικά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού – υπερτερούν των μειονεκτημάτων.

Όταν λοιπόν φτάσει η ώρα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, ζητήστε στοιχεία από κάθε διαθέσιμη πηγή, κάντε ερωτήσεις και ακούστε προσεκτικά αυτά που θα ακούσετε!

1. Συζητήστε με άλλους γονείς διδύμων που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας. Μάθετε τι λειτούργησε και τι δεν λειτούργησε για τα παιδιά τους, καθώς και τους παράγοντες που συνέβαλαν στην απόφασή τους.
2. Συζητήστε με τους εκπαιδευτικούς από προηγούμενα σχολικά έτη και ανθρώπους που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των παιδιών σας. Αν είναι η πρώτη φορά που τα παιδιά σας πάνε στο σχολείο, η γνώμη μιας babysitter που τα κρατούσε για καποιες ώρες ή των δασκάλων στον παιδικό σταθμό μπορεί να βοηθήσει. Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι πως αλληλεπιδρούν το ένα παιδί με το άλλο, όταν εσείς δεν είστε εκεί. Είναι κοινωνικά; Μήπως παίζουν μόνο ο ένας με τον άλλον και αποκλείουν την παρέα με τα άλλα παιδιά; Είναι το ένα πιο ντροπαλό από το άλλο; Μπορεί να εκπλαγείτε με τις διαφορετικές αντιλήψεις που μπορεί να έχουν οι άλλοι για τα παιδιά σας. Ακόμα κι αν εσείς οι ίδιοι ξέρετε τα παιδιά σας καλύτερα από τον καθένα, η αξιολόγηση του δασκάλου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
3. Συζητήστε το θέμα με τους δασκάλους και τους συμβούλους του σχολείου που πρόκειται να φοιτήσουν τα παιδιά σας. Μάθετε ποια είναι η εμπειρία τους με δίδυμα και ποιες είναι οι πολιτικές τους πάνω στο θέμα αυτό. Είναι πολύ σημαντική η γνώμη των δασκάλων και του σχολείου, γιατί μπορούν να μοιραστούν μαζί σας την εμπειρία τους έχοντας μια πιο σφαιρική εικόνα και να σας δώσουν επιτυχημένα παραδείγματα από επιλογές άλλων διδύμων.
4. Συζητήστε με τα παιδιά σας και ρωτήστε τα τι θέλουν! Ακόμη και αν η επιθυμία τους δεν θα είναι αυτή που θα κρίνει την τελική σας απόφαση, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τα συναισθήματά τους . Ίσως να εκπλαγείτε με αυτά που έχουν να σας πουν. Ανάλογα με την ηλικία τους και το επίπεδο ωριμότητάς τους, προσπαθήστε να προγραμματίσετε μια συζήτηση για το θέμα αυτό με το κάθε παιδί ξεχωριστά.
5. Ακούστε την καρδιά σας και το ένστικτό σας! Εσείς γνωρίζετε τα παιδιά σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Να έχετε εμπιστοσύνη στο ένστικτό σας. Και να θυμάστε πως όσο τα δίδυμά σας μεγαλώνουν, οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους μπορεί να διαφοροποιούνται, και συνεπώς η επιλογή σας μπορεί να αλλάξει. Αν έχετε στο μυαλό σας λοιπόν ότι μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε την απόφασή σας κάποια στιγμή, ίσως σας βοηθήσει να αποφασίσετε πιο εύκολα!

 Πηγή: http://www.mytwins.gr/didyma-sto-sxoleio-mazi-i-xorista//(01-09-2017)


Line