ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

Στο βυζάντιο, κάθε χρόνο, την Κυριακή των Βαΐων ο αυτοκράτορας πλήρωνε προσωπικά τους ανώτερους κυβερνητικούς υπαλλήλους του. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό έθιμο στη γιορτή των Βαΐων είναι ο στολισμός εκκλησίασμα. Σε πολλές περιοχές στα βάγια δίνουν διάφορα σχήματα των εκκλησιών με κλαδιά Βαΐων και η διανομή τους στο και τα τοποθετούν στο εικονοστάσι του σπιτιού.

Έθιμα


Το έθιμο, θεσπισμένο από την εκκλησία από τον 9ο κιόλας αιώνα σε ανάμνηση της υποδοχής του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, το συμπεριέλαβε ο λαός στις συνήθειές του. Ανέλαβε να προμηθεύει στην εκκλησία τα βάγια και για τον σκοπό αυτό επιστράτευε τις νιόπαντρες της χρονιάς με μόνο μια ευχή, να κάνουν παιδιά.

Το έθιμο αυτό το συναντάμε και στα χωριά του Πηλίου την περίοδο της τουρκοκρατίας. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας (Μάνη, Αιτωλία, Θράκη) τα βάγια τα φέρνουν στην εκκλησία τα ζευγάρια των νιόπαντρων της χρονιάς κι «όποιος τα φέρει πρώτος θα πρωτογεννήσει αγόρι». Στα βάγια έχει αποδοθεί εκτός από τη γονιμοποιό  και η θεραπευτική και αποτρεπτική από κάθε κακό δύναμη γι’αυτό και φυλάγονται σε κάθε εικονοστάσι.

Γενικά την Κυριακή των Βαΐων σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια συναντάμε το έθιμο της ανταλλαγής λουλουδιών, το οποίο διατηρείται μέχρι και σήμερα. Οι γυναίκες που έχουν παντρευτεί πρόσφατα, πηγαίνουν με ένα πανέρι γεμάτα από μπουκέτα λουλουδιών και τα μοιράζουν σε όλο τον κόσμο. Είναι συμβολική κίνηση και σημαίνει ότι φέτος οι γυναίκες ξεκινούν τη νέα τους ζωή.


Πηγές: http://1lyk-volou.mag.sch.gr http://blogs.sch.gr/serepetsis


Line